Espresso
VŠECHNA KOUZLA KÁVY V MALÉM ŠÁLKU
Sladkost, hořkost, kyselost a střípky vůně citrusů. Zářivé tóny čokolády a karamelu, pikantní vůně, chuť sušeného ovoce, mandlí a vanilky. Malý šálek pravého italského espressa obsahuje více než 800 různých vůní a jen několik málo doušků stačí k vychutnání dalekých krajů, starověkých, jedinečných tradic a šikovných rukou, které pečlivým zpracováním dokáží vykouzlit tento malý mistrovský zážitek plný chutí a vůní.
Slovo espresso neznamená určitou specifickou kvalitu kávových zrn ani určitý specifický druh pražení, ale speciální postup zpracování. Tato typicky italská metoda je naprosto unikátní – pokud se podaří, dokáže jako žádná jiná zvýraznit a posílit charakteristické vlastnosti a kvality kávy. Jako mávnutím kouzelného proutku odhaluje její aroma, původ a historii. Je to symbol italské kultury oceňovaný po celém světě.
Základní parametry:
Potřebné množství kávy pro jedno espresso: | 7g čerstvě namleté kávy |
Teplota varu: | zhruba 90 ºC |
Teplota nápoje v šálku: | 67 ºC ± 3 ºC |
Tlak: | zhruba 9 barů |
Doba přípravy: | 23-25 sekund |
Obsah kofeinu: | méně než 100 mg/šálek |
Obsah espressa v šálku: | 25 ml ± 2.5 |