CAPPUCCINO - NEJOBLÍBENĚJŠÍ KÁVOVÝ NÁPOJ Z ESPRESSA
Pokud jste nikdy nebyli strženi jeho klikatou chutí lískových oříšků, pokud jste nikdy nebyli svedeni jeho sametově jemnou pěnou, která pohladí patro a zachovává si hladkou strukturu až do dna šálku, pokud jste nikdy byl uchváceni vůní vanilky a karamelu nebo očarováni chutí čokolády a sušeného ovoce, pak jste nikdy neochutnali pravé italské cappuccino.
Dokonale extrahované espresso ristretto a správné množství jemně napěněného a horkého mléka: cappuccino bylo vždy jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů v kavárnách po celém světě. Bohužel se tak často nazývají i nápoje, které s cappuccinem nemají nic společného. Připravit perfektní cappuccino totiž vůbec není jednoduché - jsou potřeba správné suroviny, potřebné vybavení a dovednosti perfektního baristy.
JAK SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT CAPUCCINO
K přípravě cappuccina je v prvé řadě potřeba espresso připravené z jemně namleté kávy s bohatou škálou vůní a mléko, které uvolňuje a zvýrazňuje jinak skryté vlastnosti kávové směsi. Mléko ovšem zvýrazňuje jak skryté kvality, tak i nedostatky. Proto platí, že s nekvalitním espressem se nikdy dobré cappuccino připravit nedá.
Mléko musí být v každém případě absolutně čerstvé. Jeho obsah bílkovin nesmí být nižší než 3,2% a obsah tuku méně než 3,5%. Studené mléko je třeba zpracovat párou tak, aby šikovné ruce baristy s pomocí trysky zvětšily objem mléka. Výsledkem nesmí být nikdy napěněné mléko, ale jemně strukturovaná pěna bez bublinek, která se spojí s espressem a vytvoří tak příjemnou hladkou kombinaci.
A v neposlední řadě je nutné mít po ruce potřebné vybavení – nerezovou džezvu s úzkým hrdlem a širším dnem, aby mléko mohlo během nahřívání v nádobě vířit. Zkušený barista má po ruce vždy několik nádob různých tvarů podle potřeby. Platí pravidlo, že jednou tepelně opracované mléko se nesmí znovu ohřívat.
Velmi důležitý je rovněž šálek. Cappuccino by mělo být podáváno v porcelánovém šálku s obsahem cca 150-160 ml. Měl by mít rozšířený tvar s kónickým dnem, aby napěněné mléko mohlo kávu dokonale obepnout, když se nalévá do šálku.